Geschreven op 10 februari 2015 door Jasper Maassen met 0 reacties

Het boek leeft, leve het e-book!

EBook_between_paper_books2Zelden is er zo’n grote tweedeling geweest in de boekenwereld als tussen de voor- en tegenstanders van e-books. De een zweert erbij en heeft zelfs al zijn papieren boeken voorgoed de deur uit gedaan, de ander zal daarentegen nooit van z’n leven een e-reader aanraken. Mijns inziens is die tweedeling absurd. Waarom zou je de ene optie uitsluiten ten faveure van de andere?

Books are no more threatened by Kindle than stairs by elevators tweette Stephen Fry enkele jaren geleden al: boeken worden net zomin door Kindle bedreigd als de trap door de lift. En zoals zo vaak heeft Fry ook deze keer gelijk: de opkomst van het e-book luidt niet het einde in van het ‘gewone’ boek in. Een e-book is namelijk ook een ‘gewoon’ boek. Het heeft dezelfde inhoud als een papieren boek, alleen dan in een andere vorm. Een muziekalbum op lp of cd bevat dezelfde muziek als een album dat via iTunes gedownload wordt. Een film in de bioscoop of op dvd is inhoudelijk hetzelfde als een film via Netflix. Een boek op papier is hetzelfde als een elektronisch boek. Het gaat om de inhoud, om wat de kunstenaar gecreëerd heeft en of die inhoud digitaal of analoog is maakt daarbij niet uit.

stephen-fry

Natuurlijk, nostalgie en sentiment zijn belangrijk in de beeldvorming over het e-books. Ik doe niets liever dan in boekhandels rondneuzen en nieuwe titels ontdekken of juist een afweging maken welke editie ik mooier vind. Hetzelfde doe ik in muziekwinkels. Maar op dit moment luister ik via Spotify naar een artiest die ik onlangs via datzelfde programma heb ontdekt. In de trein heb ik het liefst mijn Kindle bij me. M’n tas is toch al zwaar genoeg, en het boek raakt ook niet beschadigd doordat er vanalles bovenop ligt. Maar thuis pak ik net zo lief een papieren boek.

Steeds meer mensen hebben zo hun redenen om behalve papieren boeken ook e-books te kopen. GfK publiceerde  onlangs weer marktcijfers, en daaruit bleek dat het aandeel van e-books ondertussen al is gestegen naar 7%, terwijl dat een half jaar eerder nog maar 5% was. Bovendien is volgens het Centraal Boekhuis 1 op de 4 online gekochte boeken een e-books. Interessante cijfers, ook voor Keybooks.

Keybooks kiest er namelijk voor om haar boeken in eerste instantie alleen als e-books uit te brengen. Doordat een e-books geen distributiekosten en nauwelijks productiekosten heeft, is het mogelijk om onze boeken voor een lage prijs aan te bieden en dat vinden we belangrijk: goede literatuur moet makkelijk bereikbaar en betaalbaar zijn.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* is een verplicht veld.
Uw emailadres zal niet worden weergegeven.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>